ПО-НИСКИ СЕРВИЗНИ РАЗХОДИ

Благодарение на своята еластичност гумите имат възможността да поемат неравностите на пътя и да неутрализират резките промени на пътната настилка. При по-високо налягане в тях тези качества намаляват.

При твърди гуми всяка неравност на пътя се предава ударно на ходовата част и на автомобила като цяло. Тези удари и вибрации се абсорбират от амортисьорите и пружините, или от въздушните възглавници на окачването, когато има такива.

Това натоварва тези части и води до тяхното преждевременно амортизиране и намалява тяхната ефективност. Увеличават се ударните натоварвания на шарнирните връзки на ходовата част, както и износването на частите от кормилната система.

Често се стига до отделяне на гумата от пътя, с което се губи управлението на автомобила и стабилността се понижава.

Поддържането на оптимално налягане в гумите намалява риска от катастрофа и нанасяне на щети по автомобила, което спестява разход за поддръжка на ходовата част. Ползите от използване на системата по отношение на разходите за сервизиране на автомобила включват:

  • Предотвратяване на механични повреди и срязване на гумите.
  • Запазване правилната форма и целостта на джантите и намаляване повредите в окачването на автомобила.
  • Намаляване експлоатационните разходи за обслужване на ходовата част и амортизация на материалите до 15% на всеки автомобил, камион, ремарке, селскостопанска машина и други. При спортните автомобили икономията е до 40%.
  • Значително удължаване експлоатационният живот на катализатора – с до 20%
  • Увеличаване пробега без обслужване на системата, за разлика от досега съществуващите, което намалява разходите и увеличава сигурността.

Всички рискове и преждевременно износване на ходовата част могат да се избегнат с бързо и ефикасно поддържане на указаното налягане в гумите със системата на ANCOL CTIS.